Automatische bankkoppeling in SnelStart Web

Vanaf inKaart kun je in SnelStart Web werken met een automatische bankkoppeling. In dit artikel geven we hierover meer informatie.


Door middel van een bankkoppeling worden je bankmutaties automatisch in je administratie van SnelStart gezet. De bankkoppeling is mogelijk met de ABN Amro, Rabobank, Knab, ING en Triodos bank. De bankkoppeling met de ING en Triodos is alleen mogelijk i.c.m. een online administratie.

1. Bankrekeningnummer instellen

Om te werken met de bankkoppeling moet het bankrekeningnummer zijn ingesteld in je administratie.Ga links in het overzicht naar Kas en bank → Nieuw. Vul het volledige IBAN-nummer in. De BIC-code wordt daarna automatisch ingevuld. Selecteer bij Grootboekrekening het dagboek bank waarin de mutaties moeten worden geboekt. Kies voor nieuw grootboek in het veld grootboekrekening als je een nieuw dagboek wilt aanmaken. In dit dagboek worden de bankmutaties gezet na het inlezen. Het dagboek krijgt standaard functie 2 (dagboek bank). 

2. De bankkoppeling voor de ING of Triodos aanvragen

De bankkoppelingen voor de ING en Triodos kunnen rechtstreeks vanuit SnelStart Web worden aangevraagd. Na het aanvragen staan de koppeling ook direct op actief en zullen de mutaties vanaf de eerst volgende werkdag worden ingelezen. 

De bankkoppeling aanvragen vanuit SnelStart Web
Ga links in het overzicht naar koppelingen en vul in de zoekbalk de naam van de bank in. In dit geval ING of Triodos. De tegel van de bank wordt getoond. Klik op de tegel en klik op aanvragen. Je wordt doorverwezen naar onze website. Klik vervolgens op vraag nu de bankkoppeling aan. Je wordt doorverwezen naar de website van de bank. Loop vanaf daar de stappen door om de koppeling aan te vragen. 

De koppeling kan ook rechtstreeks vanaf de site van de bank worden aangevraagd. Volg dan onderstaand stappenplannen:
Bankkoppeling aanvragen voor de ING
Bankkoppeling aanvragen voor de Triodos

3. De bankkoppeling voor de ABN Amro, Rabobank of Knab aanvragen

De bankkoppelingen voor deze banken kunnen niet rechtstreeks vanuit SnelStart Web worden aangevraagd. Om deze koppeling actief te krijgen moet er worden ingelogd in versie 12. 

Ga in SnelStart versie 12 naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Als je in Web je bankrekeningnummer al hebt ingevoerd dan staat je bankrekeningnummer daar ingevoerd. Geef bij de optie afschriften inlezen aan Met directe bankkoppeling. Klik vervolgens op de link vraag voor deze bankrekening een directe bankkoppeling aan. Je wordt dan doorverwezen naar de site van de bank. Klik op onderstaande link om de stappen te volgen voor de bank die van toepassing is. 
Bankkoppeling aanvragen voor de Rabobank
Bankkoppeling aanvragen voor de ABN-Amro
Bankkoppeling aanvragen voor de Knab

4. Ik heb het pakket inStap, is het dan ook mogelijk om een bankkoppeling aan te vragen?

Wanneer je het pakket inStap hebt en je hebt je accountant rechten gegeven in je administratie dan is het mogelijk dat de accountant de bankkoppeling voor je aanvraagt. Meer informatie hierover lees je in dit stappenplan. 

5. Instellen wanneer de mutaties binnenkomen

Wanneer je een bankkoppeling met de ABN Amro, Rabobank of Knab hebt dan worden de mutaties standaard ingelezen op het moment dat er in SnelStart wordt ingelogd met het e-mailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.  Het is ook mogelijk om de bankkoppeling te laten werken wanneer extra gebruikers inloggen of wanneer de accountant de administratie opent. Dit noemen wij de bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen. De mutaties worden dan automatisch in de nacht in de administratie gezet. Bij een bankkoppeling met de ING of Triodos werkt dit al standaard op die manier en hoeft dit dus niet te worden ingesteld.

Bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen
Het instellen voor 's nacht inlezen is alleen mogelijk in SnelStart 12 en kan alleen worden gedaan door de beheerder van de koppeling. Het e-mailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.
Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Selecteer de bankrekening. Onder de bankrekeninggegevens staat een link beheer uw bankkoppeling. Klik op deze link. Je wordt doorverwezen naar een pagina van SnelStart. Log hier in met je inloggegevens.
Klik vervolgens op de regel met het betreffende bankrekeningnummer. In het scherm wat daarna naar voren komt kun je aangeven in welke online administratie je de bankmutaties automatisch wilt inlezen. Klik op het kruisje achter de tekst "Geen online administratie gekozen" om een administratie te kiezen. Na het kiezen van de administratie wordt de instelling automatisch opgeslagen. De mutaties zullen voortaan in de nacht worden ingelezen. 

SF000002498_afbeelding_005

Gebruikers rechten geven
Het is ook mogelijk om alleen extra gebruikers te selecteren die de bankafschriften mogen binnenhalen.Kies dan niet voor 's nachts inlezen, maar selecteer de gebruikers die van toepassing zijn. Dit doe je ook bij beheer uw bankkoppeling. 

SF000002519_afbeelding_004

6. De bankkoppeling opheffen

Het opheffen van de koppeling met de ABN kan in SnelStart SnelStart 12 bij het bankrekeningnummer. Er staat daar een link hef voor deze rekening de bankkoppeling op. De bankkoppeling voor de ING, Rabobank, Knab en Triodos kun je alleen opheffen via de site van de bank.

 Meer weten over dit onderwerp?
Wanneer worden afschriften middels een bankkoppeling ingelezen in de administratie?
Ik heb een automatische bankkoppeling, maar de mutaties worden niet ingelezen