De Brexit en SnelStart

Vanaf 1 januari 2021 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU. Lees hier wat dit voor jou kan betekenen in SnelStart.

1. Algemene informatie

Vanaf 1 januari 2021 zijn leveringen aan het Verenigd Koninkrijk geen leveringen binnen de EU meer, maar leveringen buiten de EU. Op de btw-aangifte moet deze levering vanaf dan worden getoond onder rubriek 3a Levering naar landen buiten de EU.

Noord-Ierland heeft vanaf 1 januari 2021 een aparte status binnen het VK: het blijft voor levering van goederen onderdeel van het douanegebied van de EU en valt onder het Europese btw-stelsel (de intracommunautaire leveringen). Je doet er dus ICP-aangifte voor. 

Let op: Verschil tussen levering van goederen en diensten in Noord-Ierland
Vanaf 1 januari is er een verschil tussen levering van goederen en diensten aan Noord-Ierland. Levering van goederen in Noord-Ierland blijft zoals het was, maar voor levering van diensten geldt dat Noord Ierland geen EU-lidstaat meer is. 

De rest van het VK valt buiten de EU
Voor zendingen van en naar Engeland, Schotland en Wales gelden vanaf 1 januari de regels voor douanevervoer. Die gelden ook als het gaat om doorvoer via die landen naar Noord-Ierland. Deze pagina van de Belastingdienst helpt je bij je voorbereiding op een probleemloze handel met het VK na 1 januari 2021.  

Lees hier meer informatie over de Brexit op de site van de Belastingdienst.

Let op: Aan bestaande boekingen en/of aangiften die gedaan zijn in 2020 hoeft niks te worden aangepast. De nieuwe regelgeving geldt vanaf 1 januari 2021.

2. Belangrijke aanpassingen in SnelStart

Aan de landenlijst in SnelStart zijn twee nieuwe landen toegevoegd:

  • Verenigd Koninkrijk (zonder Noord-Ierland) met als landcode XU en soort buiten de EU
  • Noord-Ierland met als landcode XI en soort EU-lidstaat

Vanaf 1 januari is één van deze twee landen van toepassing op je klanten die nu als land Verenigd Koninkrijk hebben. 

Let op: Het land van de klant moet worden aangepast. Je kunt dit niet aanpassen op de huidige klantkaart, omdat er dan automatisch correcties worden gedaan op de eerder verstuurde aangiftes. Ons advies is om de klant opnieuw in te voeren en het land te veranderen.

Tip: Na het opnieuw invoeren van de klant kun je de naam van de al bestaande (oude) klant eventueel aanpassen door het jaartal 2020 voor de naam te zetten.

Heb je ook toegang tot SnelStart 12 dan is het ook mogelijk om de huidige klantkaart te kopiëren. Je hoeft de gegevens dan niet opnieuw in te voeren:

  1. Ga naar het oude klantenscherm in SnelStart 12.

  2. Selecteer de betreffende klant en klik op het pijltje naast de knop klantcode. Kies vervolgens voor Kaart kopiëren. De gegevens van de klant worden automatisch ingevuld in een nieuwe klantkaart. Wijzig het land naar Verenigd Koninkrijk (zonder Noord-Ierland) of naar Noord-Ierland. Lever je alleen diensten aan een klant in Noord-Ierland, dan vul je als land Verenigd Koninkrijk (zonder Noord-Ierland) met landcode XU in.

  3. Tip: Na het kopiëren kun je de naam van de al bestaande (oude) klant eventueel aanpassen door het jaartal 2020 voor de naam te zetten. Verwijder de oude klantkaart (nog) niet. Je wilt de gegevens van voorgaande jaren nog kunnen inzien voor deze relatie (denk hierbij ook aan de bewaarplicht voor de Belastingdienst).

Bovenstaande is ook van toepassing op leveranciers die nu het land Verenigd Koninkrijk hebben. Lees hier meer informatie hierover.

De artikelomzetgroep

De omzet moet vanaf 1 januari 2021 worden geboekt op een omzetrekening buiten de EU. Het is dus belangrijk dat je deze omzetrekening toevoegt bij je artikelomzetgroep. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Kom je er niet helemaal uit?

Er is nog veel onduidelijk over de precieze afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Vraag bij twijfel de hulp van je boekhouder of accountant, of neem contact op met de Belastingdienst.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee