1. Kas en Bank

De RegioBank bankkoppeling

Vanaf het pakket inOrde kun je een automatische bankkoppeling met je RegioBank rekening maken. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Met een automatische bankkoppeling worden de bij- en afschrijvingen van je
zakelijke bank of spaarrekening automatisch in je administratie gezet. 

Voor de bankkoppeling met de RegioBank maakt SnelStart gebruik van de diensten van ibanXS. IbanXS verleent deze rekeninginformatiedienst op basis van een PSD2-vergunning van DNB. Hierbij hoort een wettelijke plicht om te screenen of je een integere partij bent (cliëntenonderzoek). Lees onze pagina's met de meest gestelde vragen, en informatie over  ibanXS, PSD2 en het cliëntonderzoek. Klik hier voor de pagina voor ondernemers, en hier voor accountants. 

De bankkoppeling met de RegioBank kan alleen worden gemaakt met online administraties. 

Heb je het pakket accountant? Dan kun je de koppeling alleen aanvragen voor je eigen kantooradministratie. 

Je kunt de koppeling ook maken met je zakelijke spaarrekening bij de bank.

De bankkoppeling kan alleen door een klant zijn eigen licentie worden aangevraagd, voor zowel een zakelijke als privé rekening. Wil je als accountant deze bankkoppeling voor de administratie van je klant? Zorg dan eerst dat de klant eigenaar wordt van de administratie. Dit kan door de administratie over te dragen, als de klant al een eigen account heeft. Als dat niet het geval is dan kun je de klant bij ons aanmelden via online samenwerken. In dat geval wordt de administratie van de klant meteen overgeheveld naar het account van de klant. 

Je kunt deze koppeling niet aanvragen met een oud boek of nota pakket. De koppeling gaat pas werken nadat deze is geactiveerd. Mutaties van voor die tijd worden niet automatisch ingelezen. Deze kun je via handmatig inlezen als nog inlezen. 

Vanuit SnelStart rekenen wij geen extra kosten voor deze koppeling. Het kan zijn dat de RegioBank wel kosten rekent. Neem voor vragen hierover contact op met de RegioBank.

1. De bankkoppeling aanvragen

Per administratie vraag je de koppeling aan. Heb je in één administratie meerdere rekeningnummers, dan kan je voor al die nummers één keer onderstaand proces doorlopen. Heb je meerdere administraties met verschillende rekeningnummers, dan moet je per administratie onderstaand proces doorlopen. Let op: De koppeling kan alleen door de hoofdgebruiker (het primaire e-mailadres) worden aangevraagd. 

Heb je het pakket inOrde of het pakket inStap, dan kun je de bankkoppeling zelf aanvragen, maar de ingelezen bankmutaties niet bewerken. Met deze pakketten is het dus noodzakelijk dat een accountant rechten heeft in je administratie. De accountant kan de boekingen dan wel voor je bewerken. 

 1. Je kunt deze koppeling alleen instellen voor je zakelijke bank of spaarrekening.
  De bankkoppeling wordt aangevraagd vanuit je online administratie. Open je administratie in SnelStart Web en ga links in het overzicht naar Koppelingen. Heb je het pakket inOrde dan vind je Koppelingen door rechtsboven op het poppetje te klikken.
 2. Ga naar de koppelingstegel van de RegioBank en klik op de tegel.
 3. Geef aan wat het type organisatie is dat hoort bij de administratie waar je deze koppeling voor wilt aanvragen. Je kunt kiezen uit Bedrijf, Eenmanszaak, Stichting/Vereniging of Privé. Klik vervolgens op Start koppeling.
 4. Je wordt doorverwezen naar de site van ibanXS. Voor deze koppeling ga je via SnelStart een contract aan met ibanXS. Het cliëntonderzoek wordt dus door ibanXS gedaan en moet voor elke klant/ elke administratie eenmaal worden doorlopen.
 5. Voor het cliëntonderzoek dien je de verplichte vragen in het formulier van ibanXS te beantwoorden. Met het ondertekenen van het formulier ga je akkoord met de gebruikersvoorwaarden van ibanXS. Klik hiervoor op Doorgaan met ondertekenen. Je kunt dit formulier ook afbreken, of opslaan om er later mee verder te gaan.
 6. Selecteer bij de kolom land het land Nederland en bij Bank de RegioBank, en klik op verder. Met een checkbox wordt hier aangeboden om de gegevens op te slaan voor een volgende keer. Dit hoef je niet te doen.
 7. Via ibanXS word je nu doorverwezen naar je bankomgeving van de RegioBank. Log hier in.
 8. Geef vervolgens bij je bank toestemming dat ibanXS je gegevens verwerkt om tot een bankkoppeling te komen. 
 9. Nadat je toestemming bij je bank hebt gegeven, verifieert ibanXS je gegevens door het cliëntonderzoek te starten. Hier kan een werkdag overheen gaan. Bij de koppelingstegel zie je de status hiervan staan. Als het onderzoek nog bezig is dan is de status dat de Aanvraag wordt geëvalueerd. 
 10. Als de verificatie door ibanXS is afgerond, ontvang je hiervan een mail van ons. In deze mail kun je op een link klikken om de koppeling verder af te ronden. Als het verificatieproces niet goed is afgerond, dan geven wij dit ook aan je door. In dat geval zie je in de SnelStart omgeving op de Regiobank pagina wat de reden van afkeuring is. 
 11. Je komt weer op de status pagina van het verificatie proces binnen SnelStart. Je ziet hier een button staan: Geef toestemming aan je bank: Klik op deze button en ga door met stap 12. Het kan ook voorkomen dat je de volgende button ziet: Bankrekening koppelen. Klik op deze button en ga direct door met stap 14. 
 12. Log opnieuw bij de bank in. Selecteer nu het bankrekeningnummer, of de bankrekeningnummers, waar je voor deze administratie een koppeling wilt aanvragen. Let op: heb je nog een administratie met daarin een ander bankrekeningnummer, dan kun je dit nummer nu niet selecteren. Dit aanvraagproces is echt alleen voor deze administratie.
 13. Vervolgens geef je toestemming bij je bank dat ibanXS namens SnelStart een bankkoppeling aanmaakt voor deze rekeningnummers en je administratie. Deze toestemming is maximaal 90 dagen geldig.
  Na elke 90 dagen moet deze toestemming, oftewel consent, opnieuw worden gegeven.
  10 dagen voordat het consent verloopt krijg je hiervan een reminder binnen SnelStart met een link naar je bankomgeving waar je het consent kunt verlengen. 
  Je ontvangt ook een reminder per e-mail over het verlopen van de toestemming.
 14. Je kunt nu de koppeling binnen SnelStart definitief maken. Geef aan met welk(e) iban nummer(s) de koppeling moet worden gemaakt, en in welk(e) dagboek(en) de afschriften moeten worden geboekt. Klik vervolgens op Bevestigen.
 15. De bankkoppeling staat nu op actief. Het kan maximaal zes uur duren voor je eerste bankafschriften automatisch binnen SnelStart worden ingelezen. De afschriften worden vier keer per dag automatisch bijgewerkt. Hierdoor is je administratie up-to-date. 

Een koppeling aanvragen voor een tweede rekeningnummer
Heb je al een koppeling voor een rekeningnummer actief en wil je ook voor een ander rekeningnummer in die administratie een koppeling aanvragen? Je moet dan eerst je huidige koppeling stop zetten via de site van de bank. Je kunt daarna weer opnieuw de koppeling aanvragen vanuit SnelStart. Je hoeft dan niet het hele onboarding proces van ibanXS weer opnieuw te doen. Op het moment dat je de koppeling opnieuw gaat maken kun je alle nummers selecteren waarvoor je een koppeling wilt aanvragen. 

De koppeling opheffen
Als je na het verloop van het consent geen verlenging meer geeft, zal de koppeling niet meer werken. Je kunt de koppeling ook opheffen op de site van de bank. Let op: de verwerking hiervan duurt 24 uur. Hef je de koppeling dus op omdat je de koppeling daarna opnieuw wilt aanvragen zodat je meer rekeningnummers kunt selecteren? Wacht dan minimaal 24 uur en vraag de koppeling daarna pas weer opnieuw aan.