Een administratie aan iemand overdragen

Vanaf het pakket inOrde kun je de eigendom van je administratie overdragen naar een andere SnelStart-gebruiker. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Is jouw SnelStart-account eigenaar van een administratie en wil je dat een ander SnelStart-account eigenaar wordt van deze administratie? Dan kun je de administratie overdragen. Als de administratie online staat kan dit op een eenvoudige manier (lees hiervoor hoofdstuk 1 van dit stappenplan). Kunnen jij of de ontvangende partij niet online werken, dan kan dit alleen via de lokale manier (lees hiervoor hoofdstuk 2 van dit stappenplan). 

Je kunt een administratie ook vanuit SnelStart 12 overdragen. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan. 

1. Een online administratie overdragen

De hoofdgebruiker (= primaire e-mailadres) en extra gebruiker(s) met beheerdersrechten kunnen een online administratie overdragen aan een andere hoofdgebruiker (= primaire e-mailadres) van een ander SnelStart account. Je kunt een online administratie niet overdragen aan een extra gebruiker van een ander SnelStart account, alleen de hoofdgebruiker kan de overdracht accepteren en/of weigeren.

Alle informatie die hoort bij je administratie wordt mee overgedragen, met uitzondering van de bankkoppelingen, back-ups en een eventueel ingestelde mailbox Dit kan door de ontvangende gebruiker opnieuw worden ingesteld. De nieuwe eigenaar ontvangt hierover een mail met tips en uitleg. Extra informatie over de mailbox: Wil de ontvangende gebruiker hetzelfde e-mailadres van de mailbox weer instellen? Dan moet de mailbox voor het overdragen eerst worden gedeactiveerd. Na het overdragen kan hetzelfde mailadres pas na 30 dagen weer worden ingesteld. Meer informatie over de mailbox lees je hier

Heb je meerdere administraties die je wilt overdragen? Dit is mogelijk, je draagt dan wel telkens één administratie per keer over. 

Stap 1: De overdracht starten (door de huidige eigenaar)

Om deze stappen te kunnen doorlopen moet de administratie online staan. Staat de administratie lokaal, maar kun je wel online werken? Dan is het ons advies om de administratie tijdelijk online te zetten voor het overdragen.  Kun je niet online werken? Dan kun je de administratie alleen via de lokale weg overdragen. In hoofdstuk 2 van dit stappenplan lees je hoe dat werkt.

Let op: Voordat je de administratie overdraagt moet de rechtsvorm en het btw-nummer zijn ingesteld. Dit kun je instellen bij de bedrijfsgegevens. 

Tip: maak voor de overdracht een back-up van de administratie, of een herstelpunt als je werkt in SnelStart Web. Hierdoor voldoe je zelf ook aan de bewaarplicht. Dit kan mogelijk nodig zijn voor de boekhouder. Als de ontvangende partij de overdracht accepteert dan verdwijnt de administratie namelijk uit jouw overzicht. 

 1. Ga naar onze website, www.snelstart.nl, en klik bovenin op Inloggen. Log hier in en open de administratie die je wilt overdragen. Let op: je moet hier inloggen met het hoofd e-mailadres van je account, of met een extra gebruikersmailadres met beheerdersrechten. 
 2. Klik rechtsboven op de verticale boekjes en ga naar Administratiebeheer. Klik bij de betreffende administratie en vervolgens op Administratie overdragen.
  Let Op: Heb je het pakket inOrde? Dan kom je bij de optie Administratie overdragen via de volgende stappen: Klik rechtsboven op je inlognaam → Mijn administraties → Administratiebeheer, vervolgens kom je bij het overzicht van je administratie(s). Daar kun je bij de gewenste administratie voor de knop Administratie overdragen kiezen.

  administratieoverdragen_b
 3. Je komt nu in een volgend scherm. In dit scherm vul je het e-mailadres in van de hoofdgebruiker van het andere account. Klik op Overdracht starten. Krijg je de melding te zien: Deze gebruiker kan de administratie niet ontvangen? Dan betekent dit, dat de gebruiker (het e-mailadres) geen hoofdgebruiker is, of dat het e-mailadres niet correct is ingevoerd. 
  administratieoverdracht_b
 4. Er wordt een e-mail gestuurd naar het mailadres dat je hierboven hebt ingesteld. De ontvanger heeft 72 uur de tijd om de overdracht te accepteren. Als de ontvangende partij de overdracht weigert, of als de tijd verlopen is, dan blijft de administratie online in jouw overzicht staan. Mocht je de administratie speciaal voor de overdracht online hebben gezet, houd er dan rekening mee dat hier extra kosten voor worden gerekend. Een extra administratie online kost €2,50 per maand, per administratie. Gaat de overdracht dus niet door, dan kun je ervoor kiezen om de administratie weer terug te kopiëren naar lokaal, en daarna de online administratie te verwijderen. 
  Binnen de tijd dat je wacht op de acceptatie van de overdracht kun je nog wel werken in de administratie. Zodra de ontvangende partij de overdracht heeft geaccepteerd kan dit niet meer. 
 5. Als de ontvangende partij de overdracht accepteert dan verdwijnt de administratie uit jouw overzicht. De ontvangende partij kan de overdracht accepteren door in de e-mail te klikken op de blauwe knop Ga naar SnelStart en de vervolgstappen te doorlopen.
  Of de ontvangende partij kan inloggen in SnelStart Web en vervolgens rechtsboven klikken op Administratiebeheer en bij de over te dragen administratie klikken op de knop Accepteren.Admininistratiebeheer 11-5_b

De overdracht intrekken
Binnen 72 uur kun je de overdracht ook zelf weer intrekken. Dit doe je vanuit hetzelfde scherm als waar je de overdracht bent gestart. 

Stap 2: De overdracht accepteren (door de nieuwe eigenaar)

 1. Nadat een administratie naar jou is overgedragen ontvang je hierover een e-mail. Open deze mail en klik op Ga naar SnelStart.
 2. Hier kun je de overdracht accepteren of weigeren, de hoofdgebruiker van het SnelStart account kan alleen de overdracht accepteren of weigeren, extra gebruikers kunnen dit niet. Dit moet binnen het tijdsbestek wat aangegeven staat in de mail. Je hebt na het in gang zetten van de overdracht 72 uur de tijd om een keuze te maken. Wanneer je niets doet, vervalt de overdracht en blijft het eigendom bij de huidige eigenaar. 
 3. Heb je de overdracht geaccepteerd, dan ben jij nu eigenaar van de administratie. Een bankkoppeling of mailbox moet opnieuw worden ingesteld. Stond er ook een accountant ingesteld bij rechten, dan is deze ook verwijderd. Je kunt dit zelf weer eenvoudig instellen

2. Een lokale administratie overdragen

Staat de administratie lokaal en kan jij of de nieuwe eigenaar niet online werken? Volg dan onderstaande stappen.

Stap 1: De overdracht starten (door de huidige eigenaar)

 1. Open SnelStart 12 en ga naar het Tabblad Administratie → Administraties. 

 2. Selecteer de lokale administratie en klik op Vrijgeven. De huidige eigendom wordt nu van de administratie afgehaald. 

 3. Maak een back up van de administratie en stuur dit bestand naar de nieuwe eigenaar. 

Stap 2: De overdracht afronden (door de nieuwe eigenaar)

 1. Het back-up-bestand dat je hebt ontvangen, kun je terugzetten in SnelStart 12 door te klikken op Back-up terugzetten. Kies ervoor om het bestand lokaal terug te zetten. 

 2. Open de administratie nadat deze is terug gezet. Er zal dan worden gevraagd of je eigenaar wilt worden. Als je Ja selecteert dan ben je eigenaar van de administratie.
  Was dit artikel nuttig?

  Kcc-ja Kcc-nee