Een artikel aanmaken in SnelStart Web

Vanaf het pakket inStap kun je een artikel aanmaken in SnelStart Web. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

1. Algemene informatie

Wanneer je in SnelStart wilt beginnen met het maken van facturen, is het belangrijk dat een aantal onderdelen aanwezig zijn in je administratie voordat je kunt starten met factureren. Zonder het aanmaken van een artikel kun je niet factureren vanuit SnelStart.

De onderdelen die nodig zijn:

  • Artikelen
    Binnen SnelStart worden alle facturen gemaakt op basis van een artikel. Ook wanneer je geen producten verkoopt, maar bijvoorbeeld diensten of uren is het aanmaken van een artikel noodzakelijk. Elk artikel is gekoppeld aan een omzetgroep.

  • Artikelomzetgroep
    Zoals hierboven aangegeven moet je elk artikel koppelen aan een omzetgroep. Klik hier voor alle informatie over het aanmaken van omzetgroepen. In SnelStart Web is het niet mogelijk om omzetgroepen aan te maken, dit kan alleen in SnelStart 12.

  • Grootboekrekeningen met juiste functie
    Als je de omzetgroep hebt aangemaakt, is het belangrijk dat hieraan een grootboekrekening wordt gekoppeld. Aan de grootboekrekeningen is een omzetfunctie gekoppeld ( voor omzet binnen Nederland zijn de functies 10, 11, 12, 13 te gebruiken). De functie van de grootboekrekening bepaalt uiteindelijke welke btw-tarief er wordt berekend ( hoog, laag of geen). Door de juiste functie te kiezen komt daardoor de omzet op de juiste plaats op de btw-aangifte. Klik hier voor alle informatie over verschillende functies van grootboekrekeningen.

2. Een artikel aanmaken

Je kunt op twee manieren een artikel invoeren. Dit kan via Artikelen, of tijdens het maken van een factuur. Hieronder leggen we de twee verschillende manieren uit. 

Via artikelen
Ga links in het overzicht naar Artikelen → Nieuw. Voer de artikelcode, omschrijving, verkoopprijs en omzetgroep in en kies voor Opslaan.

Tijdens het maken van een factuur
Tijdens het maken van een factuur kun je in stap 2 ook een artikel toevoegen. Klik met je muis in het veld omschrijving en kies voor +Nieuw artikel. Vul de artikelcode, omschrijving, verkoopprijs en omzetgroep in en klik op Opslaan.

Extra informatie
Een artikel is altijd gekoppeld aan een artikelomzetgroep. In de artikelomzetgroep staat ingesteld op welke omzetrekening de omzet moet worden geboekt als je dat artikel factureert. Het inrichten en aanmaken van artikelomzetgroepen kan alleen in SnelStart 12. Lees hier meer hierover. 

In SnelStart Web kun je niet instellen dat je de voorraad van een artikel wilt bijhouden. In SnelStart 12 kan dit wel. Dit kan vanaf het pakket inKaart. Je kunt in SnelStart 12 dan ook een overzicht van de voorraad opvragen. Lees hier meer hierover.

In SnelStart Web kun je geen artikelen assembleren of samenvoegen tot een recept.Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee