Een creditfactuur boeken in SnelStart Web

In SnelStart Web kun je vanaf inStap een inkoop- of verkoopfactuur credit boeken. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

1. Een verkoopfactuur credit boeken

Als de originele factuur ook gemaakt is in SnelStart Web dan kun je die factuur via één druk op de knop kopiëren naar een creditfactuur. 

 1. Ga links in het overzicht naar Facturen. 
 2. Selecteer de factuur die je wilt crediteren en klik op Crediteren. De gegevens van de factuur worden gekopieerd naar een nieuwe factuur.
 3. Je komt in Stap 3 terecht. In Stap 1 en 2 zijn de gegevens van de originele factuur overgenomen. Dit kun je nog controleren. In stap 3 zie je gefactureerde artikelen staan.
  Het aantal en bedrag zijn nu in de min (-) geboekt. Controleer de gegevens en ga verder naar Stap 4.
 4. In stap 4 kun je de creditfactuur direct mailen of alleen Opslaan. 
 5. Nadat de factuur is gemaild of opgeslagen staat deze en de originele factuur in je factuuroverzicht. Deze kun je tegen elkaar wegboeken in het dagboek Memoriaal, waardoor beiden facturen niet meer open staan. Lees verder in Hoofdstuk 3 hoe je dit kunt doen.

Een verkoopfactuur credit boeken doe je dus hetzelfde als hoe je een normale factuur zou maken, alleen het aantal en bedrag moeten bij een credit in de min worden geboekt.

2. Een inkoopfactuur credit boeken

Heb je een credit inkoopfactuur ontvangen dan kun je deze boeken in SnelStart Web. 

 1. Ga links in het overzicht naar Inkopen.
 2. Sleep of selecteer het bestand om toe te voegen of klik op Handmatige inkoop toevoegen. 
 3. De factuur boek je hetzelfde in als hoe je een normale inkoopfactuur zou boeken, maar alles moet nu in het negatief worden geboekt. Dus stel het aantal stond op 2, dan moet dit nu op -2 worden gezet. Dit geldt ook voor het factuurbedrag, als dit 100 euro was, dan moet dit nu op -100 euro staan. Je boekt de inkoopfactuur dus nogmaals in, maar dan in het negatief.
 4. Als alles goed staat dan kun je de factuur Opslaan. In je inkoopoverzicht zie je de originele factuur en de credit staan. Deze kun je in het dagboek Memoriaal tegen elkaar wegboeken, zodat de facturen niet meer open staan. Lees in hoofdstuk 3 hoe je dit kunt doen.

Een inkoopfactuur credit boeken doe je dus hetzelfde als hoe je een normale inkoopfactuur zou boeken, alleen het aantal en bedrag moeten bij een credit in de min worden geboekt.

3. De originele factuur en creditfactuur tegen elkaar wegboeken

 1. Ga links in het overzicht naar Financieel → Beginbalans en memoriaal.
 2. Selecteer het dagboek Tussenrekening memoriaal en klik op Nieuw.
 3. Vul in stap 1 de datum en de omschrijving in, bijvoorbeeld tegenboeking, en klik op Verder.
 4. In stap 2 kun je beiden facturen erbij halen. Ga in het veld onder Gekoppeld met staan en zoek de factuur erbij. Klik vervolgens op het Plusje + om een volgende regel aan te maken. Ga weer in het veld onder de kolom Gekoppeld met staan en haal de creditfactuur erbij. De facturen worden tegen elkaar weggestreept waardoor het saldo €0,00 is en klik op Opslaan.  Was dit artikel nuttig?

  Kcc-ja Kcc-nee