Ik heb een automatische bankkoppeling, maar er missen mutaties. Hoe krijg ik deze alsnog in mijn administratie?

Heb je een bankkoppeling en komen de mutaties niet binnen? In dit artikelen geven we een paar mogelijke oorzaken hiervan.

Als je een automatische bankkoppeling hebt dan worden mutaties ingelezen. Het kan zijn dat er soms mutaties missen. In dit stappenplan lees je hoe je deze alsnog kunt inlezen. 

1. Ik mis mutaties. Waar kan dit doorkomen?

Controleer eerst onderstaande 3 stappen. Als je daarna nog steeds mutaties mist dan leggen we in hoofdstuk 2 uit hoe je deze alsnog kunt inlezen of inboeken. 

1. Controleer of de mutaties wel zijn door geboekt
Mis je mutaties in je dagboek bank? Dan kan het zijn dat ze wel zijn ingelezen, maar niet zijn geboekt naar je dagboek bank. Dit kun je controleren bij Bankieren.
Let op: Dit kun je alleen in SnelStart 12 controleren. 

Klik op het tabblad Boekhouden → Bankieren. Selecteer het rekeningnummer en open de map Afschriften. Hier zie je alle ingelezen bankbestanden staan. Staat daar het bankbestand van de missende datum wel? Dan zijn de mutaties niet door geboekt naar je Dagboek bank. Selecteer het bestand en klik op Afschrift boeken. De mutaties van dat bestand worden dan alsnog geboekt naar je dagboek bank. 

2. Controleer of er wel mutaties zijn geweest
Controleer op je bankrekening of er op die dag wel mutaties zijn geweest.

3. Controleer de dag waarop de mutaties niet zijn ingelezen. 
De bankmutaties van de Rabobank, ING en Triodos worden ook in het weekend ingelezen. Voor de ABN en KNAB geldt onderstaande overzicht: 

De feestdagen
Net zoals in de weekenden werkt de koppeling ook anders tijdens en rond de feestdagen, hieronder een overzicht daarvan

2. Ik mis mutaties. Hoe kan ik deze alsnog inlezen?

Hieronder leggen we per bank uit hoe je de missende mutaties alsnog kunt inlezen. 

Mutaties opnieuw inlezen met de Knab of ABN-AMRO bank
Als je een bankkoppeling met de Knab of ABN-AMRO hebt dan kun je het afschriftbestand nogmaals downloaden. Let op: dit kan alleen vanuit SnelStart 12. Heb je geen toegang tot SnelStart 12? Dan kun je het afschriftbestand nogmaals downloaden bij je bank en daarna handmatig inlezen. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en selecteer het rekeningnummer. Klik op het tabblad Afschriften. Hier zie je een overzicht van de laatste paar afschriften die SnelStart heeft ontvangen. Bij afschriften die niet verwerkt konden worden, staat in de kolom verwerkingsstatus een error/fout. Daarachter zie je Downloaden staan. Hierdoor kun je het bestand downloaden naar je computer en opslaan. Het bestand kun je dan als nog inlezen via de knop Afschrift inlezen. 

Zie je het afschrifbestand daar niet staan? Dan kun je een bankbestand downloaden bij je bank en deze inlezen in SnelStart via de knop Afschrift inlezen. Lees hier hoe je dat kan doen in SnelStart 12 en hier in SnelStart Web. 

Missende mutaties inlezen met de De Rabobank
De koppeling van de Rabobank leest realtime in. Dat betekent dat je bankmutaties 4 keer per dag worden ingelezen. Hierdoor is je dagboek bank altijd up to date. Het kan zijn dat je van een bepaalde dag niet alle mutaties mist, maar een een paar. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je de bankkoppeling aan het eind van de dag hebt aangevraagd. De mutaties van die ochtend ontbreken dan. Als je die ontbrekende mutaties via een bankbestand wilt inlezen is het belangrijk om op het volgende te letten: Als je een bankafschrift gaat downloaden bij de bank dan selecteer je een dag. Alle mutaties van die dag staan in dat bestand. Als je dit gaat inlezen krijg je een foutmelding dat sommige mutaties al zijn ingelezen. Het bestand kan dan niet worden ingelezen. Je moet dus eerst alle mutaties van die dag uit je administratie verwijderen. Dat zijn dus de mutaties die eerder wel zijn ingelezen. Dit moet je doen uit je dagboek bank, maar ook uit Bankieren. Daar worden alle afschriftbestanden opgeslagen.

Let op: Dit kan alleen in SnelStart 12. In SnelStart Web kun je geen mutaties verwijderen! Heb je geen toegang tot SnelStart 12? Vraag dan of je accountant je hierbij kan helpen. 

Hoe verwijder ik de mutaties uit SnelStart 12?
Ga naar je dagboek bank. Selecteer de boeking en klik op de knop Verwijderen.
Je kunt niet meerdere boekingen tegelijk verwijderen. Via de sneltoets Alt+V+J kun je boekingen op een snelle manier verwijderen. Verwijder daarna het afschriftbestand van die dag uit Bankieren. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankieren en open de map Afschriften onder het rekeningnummer. Open vervolgens de juiste jaar-map en daarna de juiste maand-map.
Selecteer een afschriftregel die je wilt verwijderen en druk op de knop Afschrift verwijderen. Als alle mutaties zijn verwijderd kun je het afschriftbestand van de bank inlezen. Lees hier hoe je dat kan doen in SnelStart 12 en hier in SnelStart Web. 

Missende mutaties inlezen met de Triodos of ING
Als je een bankkoppeling met één van de overige banken hebt en je mist mutaties dan kun je deze er zelf opnieuw inzetten. Dat kun je doen door de boeking zelf te maken in het dagboek bank. Let op: Dit kan alleen in SnelStart 12. Werk je in SnelStart Web? Dan kun je geen handmatige boeking maken. Je accountant kan dit eventueel voor je doen en anders kun je mutaties handmatig inlezen. Zie hieronder:

Je kunt de ontbrekende mutaties er ook in krijgen door een bankafschrift van die dag
(of dagen) te downloaden bij je bank en deze in te lezen. Ga naar je bank en kies door voor afschriften downloaden. Selecteer alleen de van en tot en met datum van de missende mutaties. Vervolgens kun je dit bestand inlezen in SnelStart. Lees hier hoe je dat kan doen in SnelStart 12 en hier in SnelStart Web. 

3. Het saldo controleren

Wij geven het advies om, bijvoorbeeld wekelijks, je banksaldo in SnelStart te controleren. Dit kun je in SnelStart 12 doen bij het onderdeel Bankieren. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankieren. Selecteer het rekeningnummer en open de map Afschriften. Selecteer het meest recente afschrift en controleer het saldo. Dit is het saldo wat na die datum op de bank staat. Ga vervolgens naar de kolommenbalans. Vul bij de datum van en tot en met de datum van je recentste afschrift in. Het saldo van je dagboek bank op de kolommenbalans moet gelijk zijn aan het saldo op het afschrift.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee