1. Financieel

De Kleineondernemersregeling en vrijgesteld van btw in SnelStart Web

Kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling of ben je vrijgesteld van btw, dan kun je vanuit SnelStart factureren zonder btw. In dit artikel lees je hoe je dit kunt instellen.

Als je een omzet hebt onder de 20.000 euro dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Dit is van toepassing op elke rechtsvorm. Ook kan het zo zijn dat je vrijgesteld bent van btw. Meer informatie hierover lees je op de site van de KVK.
Vanuit SnelStart kun je dan factureren zonder btw. Dit moet je zelf instellen.
In dit stappenplan leggen we je uit hoe je dit kunt doen. 

Je kunt dit ook in SnelStart 12 instellen. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan. 

1. Factureren zonder btw

Om vanuit SnelStart te factureren zonder btw, moeten er een aantal instellingen worden gedaan. Je artikelen moeten worden gekoppeld aan een omzetgroep zonder btw. Hierdoor wordt de omzet geboekt op een grootboekrekening met functie 0, waardoor er geen btw wordt berekend als je een factuur maakt. Deze instelling moet je zelf maken. Daarna kun je instellen dat de btw-aangifte wordt geblokkeerd.

Stap 1: Je artikelen koppelen aan een grootboekrekening zonder btw
Je artikelen moeten worden gekoppeld aan de omzetgroep Vrijgesteld btw goederen of diensten. In een nieuwe administratie staan deze omzetgroepen standaard ingesteld. Aan deze omzetgroepen zijn grootboekrekeningen met de functie 0 gekoppeld.  Als je je artikelen koppelt aan de omzetgroep Vrijgesteld btw dan wordt de omzet geboekt op de grootboekrekening 8199 (goederen) of 8299 (diensten) en wordt er geen btw berekend. 

Ga links in het overzicht naar Artikelen. Selecteer een artikel en koppel bij Omzetgroep de omzetgroep Vrijgesteld btw goederen of diensten. Vrijgesteld btw goederen wordt geboekt op 8199 en Vrijgesteld btw diensten op 8299. Dit ziet er dan zo uit:

Artikelkor_b

Tip: Onderaan dit artikel staat een tip om al je artikelen in één keer te koppelen aan deze omzetgroep. (Via exporteren - importeren). Let op: Dit is alleen mogelijk in SnelStart 12.

Stap 2: Instellen dat de btw-aangifte wordt geblokkeerd
Als laatste kun je instellen dat de btw-aangifte wordt geblokkeerd. Klik rechtsboven op de 3 verticale boekjes en ga naar bedrijfsgegevens wijzigen. Zet een vinkje bij: Ik ben vrijgesteld van btw. Het doen van de btw aangifte is nu geblokkeerd. Als je later in het jaar wel weer btw-plichtig bent dan kun je dit vinkje weghalen.

Stap 3: Een inkoopfactuur zonder btw boeken
Naast je verkoopfacturen heb je ook te maken met inkoopfacturen zonder btw. Het advies is om deze te boeken op een grootboekrekening met functie 30. In SnelStart 12 kun je deze bij grootboekrekening aanmaken. Standaard staan er al diverse grootboekrekeningen met deze functie in je administratie. Bijvoorbeeld de grootboekrekening 4798 algemene kosten (in een nieuwe administratie staat dit zo ingesteld). Ons advies is om met de boekhouder te overleggen op welke grootboekrekening je de inkoopfacturen zal boeken.

2. Extra informatie

Midden in het boekjaar kom je niet meer in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling
Stel dat je midden in het boekjaar niet meer in aanmerking komt voor de KOR dan moet je wel gaan factureren met btw en de btw-aangifte versturen.

Je artikelen moeten dan worden gekoppeld aan een omzetgroep, waaraan een grootboekrekening is gekoppeld met bijvoorbeeld functie 12 (hoog btw).

Daarnaast moet de blokkade van de btw-aangifte worden opgeheven. Klik rechtsboven op de 3 verticale boekjes en ga naar bedrijfsgegevens wijzigen. Haal het vinkje bij: Ik ben vrijgesteld van btw, weg. Je kunt nu weer een btw-aangifte berekenen. Wanneer je midden in een boekjaar deze instelling aanzet dan moeten wel eerst de btw-aangiftes van de voorgaande kwartalen worden berekend. Bereken de btw-aangifte van de voorgaande kwartalen en kies voor Indienen. Kies dan de optie Buiten SnelStart om aangegeven. Hierdoor wordt de aangifte niet naar de belasting verstuurd maar is het wel mogelijk om het volgende kwartaal te berekenen. Doe dit bij alle aangiftes die niet verstuurd hoeven te worden naar de belastingdienst totdat je de aangifte berekend die wel verstuurd moet worden.

Eerst was je wel btw plichtig en nu kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling
Stel dat je eerst wel btw plichtig was en nu niet meer dan kun je dit in dezelfde administratie instellen. De stappen van hoofdstuk 1 moet je dan doorlopen. Je artikelen moeten dan worden gekoppeld aan de omzetgroep Vrijgesteld btw. Aan deze omzetgroep moet een grootboekrekening worden gekoppeld met de functie 0. Het is helaas niet mogelijk om de functie van de grootboekrekening waarop je omzet nu wordt geboekt te wijzigen naar functie 0. Je moet dan echt een nieuwe grootboekrekening aanmaken. Dit is alleen mogelijk in SnelStart 12.
Lees hier meer informatie hierover.

Vanaf het pakket inKaart kun je in één keer meerdere artikelen koppelen aan de omzetgroep Vrijgesteld btw. Dit doe je door de artikelen vanuit te exporteren naar Excel. In het Excel-bestand kun je de omzetgroep aanpassen en vervolgens kun je de artikelen weer importeren.
Let op: Dit is alleen mogelijk in SnelStart 12, ook valt importeren buiten de ondersteuning van onze klantenservice.Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee