Mollie koppeling met SnelStart - betaallink toevoegen aan de factuur

Vanaf het pakket inStap kun je een betaallink toevoegen aan de facturen die je maakt in SnelStart Web. Hiervoor moet je een koppeling met Mollie hebben. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Heb je een account bij Mollie? Dan kun je een koppeling maken tussen Mollie en SnelStart.

Met deze koppeling kun je een betaallink toevoegen op je facturen. Hiermee kan jouw klant de factuur direct betalen via Mollie. Als Mollie de betaling heeft ontvangen maken zij daarvan een boeking in je dagboek Mollie. Dit gebeurt automatisch door de koppeling die je hebt. Door deze boeking staat de factuur direct als betaald in je boekhouding. Het saldo wordt tijdelijk geboekt naar je tussenrekening Mollie. Uiteindelijk betaalt Mollie het bedrag naar jou uit waardoor de tussenrekening kan worden leeg geboekt. Per betaalde factuur zal Mollie kosten in rekening brengen. Voor een overzicht daarvan verwijzen we je naar de website van Mollie.  In dit stappenplan lees je hoe je de koppeling kunt maken, en hoe de boeking kan worden gemaakt. 

Heb je geen koppeling tussen Mollie en SnelStart? Dan kun je de afschriften van Mollie ook handmatig inlezen. In dit stappenplan lees je hoe dat werkt.  

De koppeling kan alleen in SnelStart Web worden gemaakt. De boeking kan ook in SnelStart 12 worden gemaakt. In dit stappenplan lees je hoe dat daar werkt.

1. De koppeling instellen

Heb je een account aangemaakt bij Mollie, dan kun je de koppeling instellen. 

  1. Ga naar onze website, www.snelstart.nl en klik bovenin op Inloggen. Log hier in en open je administratie. Ga links in het overzicht naar Koppelingen.
  2. Selecteer de tegel van Mollie. Hier moet je 3 stappen doorlopen om de koppeling te activeren. 
  3. In stap 2 moet je de API-key invullen. Deze kun je ophalen in je Mollie omgeving.
  4. In stap 3 selecteer je het dagboek en de tussenrekening voor de Mollie betalingen. Als deze nog niet in je administratie staan kun je deze hier aanmaken. Het gaat om de volgende grootboekrekeningen:
    Dagboek Mollie: met functie 7 (memoriaal)
    Tussenrekening Mollie: functie 110 (tussenrekening betalingen)
  5. Nadat de koppeling is ingesteld kun je een betaallink toevoegen in de factuur of mail die naar je klant gaat. Lees hoofdstuk 2 goed door, hierin geven we uitleg over de boeking die vervolgens moet worden gemaakt. 

2. De boeking in SnelStart

Stap 1: De factuur maken en de betaallink toevoegen
Maak je factuur in SnelStart Web en voeg de betaallink toe. Je kunt de betaallink toevoegen in de factuur zelf of in de mail die je stuurt naar je klant. Als je de link op de factuur wilt hebben dan kun je dit aangeven in stap 2. De link komt dan automatisch op de factuur. Als je de link in de mail wilt, dan kun je in stap 4 kiezen voor de optie betaallink toevoegen.

Let op: Factureer je je vanuit SnelStart 12 dan is daar helaas geen optie om de betaallink toe te voegen. Via een software partner kun je dit eventueel wel laten instellen. Lees hier meer informatie daarover.

Stap 2: De klant betaalt de factuur
In dit voorbeeld nemen we een factuur van €9,98. De klant betaalt de factuur via de betaallink aan Mollie. Zodra Mollie deze betaling heeft ontvangen wordt hiervan automatisch een boeking gemaakt in je Dagboek Mollie (memoriaal). Deze boeking bestaat uit 2 regels.

Regel 1: In regel 1 wordt de verkoopfactuur gekoppeld aan de betaling. In het veld gekoppeld met zie je het factuur nummer staan, of koppel hier het factuurnummer. Het bedrag (€9,98) wordt credit geboekt. 
Regel 2: In regel 2 wordt het saldo van de verkoopfactuur (€9,98) geboekt naar de tussenrekening Mollie. Dit bedrag wordt debet geboekt.

Door deze boeking wordt het saldo van de factuur geboekt naar de tussenrekening Mollie. Hierdoor staat de factuur niet meer als openstaand bij Debiteuren. Het saldo op je tussenrekening Mollie is hierdoor €9,98 debet.   

Stap 3: De uitbetaling van Mollie naar jou
Doordat de klant de factuur heeft betaald aan Mollie, doet Mollie hiervan een uitbetaling naar jou. Dit bedrag betaalt mollie op je zakelijke bankrekeningnummer. 

Mollie houdt bij deze uitbetaling transactiekosten in. Dit zijn de kosten die Mollie in rekening brengt per betaalde factuur. In dit voorbeeld: de factuur van de klant was €9,98 euro, maar Mollie betaalt geen €9,98 aan jou uit, maar €9,63. Mollie rekent ongeveer €0,35 aan transactiekosten per betaalde factuur.

De uitbetaling doet Mollie naar jouw bankrekeningnummer. Na het inlezen van de bankmutaties zie je deze betaling in je Dagboek bank staan. Ga naar de boeking en boek deze op de Tussenrekening Mollie.

Door deze boeking wordt het saldo van de tussenrekening Mollie verminderd met €9,63. Hierdoor is het het saldo op de tussenrekening Mollie €9,98 - €9,63 = €0,35.
Dit is het bedrag wat Mollie inhoudt voor de transactiekosten. Lees verder hoe je dit saldo weg kunt boeken.

Stap 4: De inkoopfactuur van de transactiekosten voor Mollie
Van Mollie krijg je een inkoopfactuur over de transactiekosten (In dit voorbeeld €0,35).
Deze inkoopfactuur kun je downloaden in je Mollie omgeving. Boek de inkoopfactuur in bij Inkopen op een kostenrekening met hoog btw tarief. Nadat je deze boeking hebt gemaakt staat de factuur bij je openstaande inkoopfacturen. Doordat Mollie de transactiekosten al heeft ingehouden hoef je deze kosten niet meer aan Mollie te betalen. De inkoopfactuur kan dus direct als betaald worden geboekt. Lees verder hoe je dit kunt doen.

Stap 5: De openstaande inkoopfactuur wegboeken tegen de tussenrekening Mollie
De inkoopfactuur als betaald boeken doe je in het dagboek Mollie (memoriaal).
Ga naar het dagboek Mollie (Financieel - Beginbalans en Memoriaal) en maak een nieuwe boeking aan met 2 orderregels:

Regel 1: Zet in de kolom Gekoppeld met de inkoopfactuur. Het bedrag, in dit geval €0,35 wordt dan debet geboekt.
Regel 2: Zet in de kolom Gekoppeld met de Tussenrekening Mollie en zet bij bedrag het saldo van de inkoopfactuur neer (hetzelfde saldo als in regel 1). Dit bedrag wordt credit geboekt.

Doordat deze boeking is gemaakt staat de inkoopfactuur niet meer open en is het saldo op de tussenrekening Mollie afgenomen met €0,35 en staat op €0.

Heb je geen koppeling met Mollie? Dan kun je bankafschriften van Mollie ook handmatig inlezen. Klik hier voor een stappenplan hierover. Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee