1. Financieel

De btw-aangifte in SnelStart Web

Vanaf het pakket inKaart kun je vanuit SnelStart Web de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Vanaf het pakket inKaart kun je je btw-aangifte direct versturen naar de Belastingdienst. De aangifte is automatisch berekend op basis van de gegevens die in je administratie staan. Maak je een nieuwe boeking of wijzig je iets, dan wordt de aangifte automatisch herberekend.  

Vanuit SnelStart 12 kan de btw-aangifte ook worden berekend en verstuurd naar de belastingdienst.

1. De aangifte versturen

Voordat de aangifte kan worden verstuurd moeten er een aantal dingen zijn ingesteld. Denk hierbij aan je eigen bedrijfsgegevens. Belangrijk zijn het invullen van je NAW gegevens, het btw- en KVK-nummer. Hiermee identificeer je jezelf belastingdienst. Klik rechtsboven op de 3 verticale boekjes en ga naar Bedrijfsgegevens wijzigen. Controleer of alles hier goed staat ingesteld.

  1. Ga links in het overzicht naar Financieel → Aangiften.
  2. De btw-aangifte staat automatisch klaar en wordt berekend op basis van de gegevens die in de administratie staan. Controleer je gegevens en klik op Indienen om de aangifte direct naar de Belastingdienst te versturen. 
  3. De belastingdienst heeft 72 uur de tijd om de aangifte te accepteren. Pas als de status op geaccepteerd staat is de aangifte officieel aangekomen bij de belastingdienst.

De aangifte buiten SnelStart om aangeven
Je kunt je aangifte ook zelf indienen op de site van de belastingdienst. In dat geval moet je dit ook aangeven in SnelStart, zodat je een volgende aangifte kan berekenen. Ga naar de aangifte en klik op Indienen en zet daarna een vinkje bij de optie Buiten SnelStart om aangegeven. De aangifte is dan niet vanuit SnelStart verstuurd.

Als accountant de Btw-aangifte mailen
Vanuit SnelStart 12 kun je als accountant de btw-aangifte voor je cliënt mailen. In SnelStart Web is dit helaas nog niet mogelijk.

Btw privégebruik instellen
Het instellen van de btw privégebruik doe je in de aangifte onder punt 1d. Ga op de regel 1d Privégebruik staan en kies voor opgeven of overnemen uit het vorige jaar. Vul in stap 1 de omschrijving in en kies voor Dit klopt zo. In stap 2 kun je de cataloguswaarde en het percentage invullen. Ga daarna naar stap 3 om de btw-privérekening en de kostenrekening te selecteren. Na het opslaan wordt er automatisch een boeking in het Dagboek Tussenrekening memoriaal gemaakt.  

De aangifte tijdens proefabonnement
Het is niet mogelijk om de btw-aangifte te doen tijdens een proefabonnement.
Pas als het abonnement definitief is bevestigd, kan de btw-aangifte worden berekend en verstuurd vanuit SnelStart.

2. De suppletie aangifte

Een tussentijdse suppletie aangifte
Een tussentijdse suppletie moet worden ingediend als je een correctie maakt, in een periode waarover je al aangifte hebt gedaan, en dit verschil is €1000 of hoger. Je kunt er voor kiezen om deze suppletie aangifte tussentijds naar voren te laten komen. Dit houdt in dat wanneer de aangifte van toepassing is, deze zal verschijnen in SnelStart. Als je deze optie niet aanzet dan wordt de correctie automatisch meegenomen in de eerst volgende btw aangifte. 

Het instellen van een tussentijdse suppletie is op dit moment alleen mogelijk in SnelStart 12. Nadat je het in die omgeving hebt ingesteld kun je er daarna gebruik van maken in SnelStart Web. Ga in SnelStart 12 naar het tabblad Administratie → Instellingen. Selecteer links in het overzicht Basisgegevens en ga naar het tabblad Boekhouding. Zet een vinkje bij Tussentijdse suppleties berekenen. Deze aangifte kun je net als de normale aangifte versturen naar de belastingdienst. 

Een jaarsuppletie
Nadat alle btw-aangifte van het jaar zijn ingediend, kun je nog een jaarsuppletie berekenen. Hierin worden alle aangifte nog een keer meegenomen en komt er onderaan de streep, bij totaal te betalen/terug te ontvangen nog een bedrag te staan als dit van toepassing in. Je bent niet verplicht om een jaarsuppletie in te dienen bij de Belastingdienst. 

Maak je na het indienen van de laatste btw periode nog correcties in dat boekjaar, dan kun je dit via een jaarsuppletie indienen. Deze correcties worden namelijk niet meegenomen in de 1e btw aangifte van het volgende boekjaar. Heb je al een jaarsuppletie ingediend, maar zijn er daarna toch nog correcties geweest dan kun je nog een jaarsuppletie berekenen. Klik linksboven op +jaarsuppletie. Deze aangifte kun je ook weer versturen naar de belastingdienst.