1. Kas en Bank

Een verschil in het saldo op je bank en het saldo in je Dagboek bank in SnelStart

Heb je een verschil in het saldo op je bank en het Saldo in je Dagboek bank in SnelStart? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt ontdekken waar dit verschil vandaan komt.

1. Het verschil zoeken

Stap 1: Controleer het saldo op je beginbalans
Op 1 januari boek je een beginbalans in SnelStart. Hier geef je aan wat het saldo van je bank op die datum is. Vanaf dat saldo telt SnelStart de bij en afschrijvingen door. Als dit saldo niet juist is, dan kan dat een oorzaak zijn.  

Ga Links in het overzicht naar Financieel → Beginbalans en Memoriaal, en open het Dagboek Tussenrekening balans. Ga naar de beginbalans boeking en controleer het saldo bij je Dagboek bank. Komt dit overeen met het eindbedrag op de kolommenbalans van vorig boekjaar, en met het saldo op je bank op dat die datum? Als dat niet zo is, dan zijn er na het boeken van de beginbalans nog boekingen gemaakt in het vorige boekjaar. In SnelStart 12 kun je dan een herberekening maken. Ons advies is om dit met de boekhouder te overleggen. Het kan zijn dat de boekhouder handmatig de beginbalans heeft ingeboekt.

Begin je dit boekjaar met SnelStart en is er nog geen beginsaldo geboekt, dan moet je deze boeking nog maken. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Stap 2: Uitzoeken vanaf wanneer het saldo niet meer klopt
Klopt het saldo op je beginbalans wel, dan moet je gaan kijken vanaf welke datum het saldo niet meer klopt. Dit kun je achterhalen via de saldocheck. Let op: Deze functionaliteit is nog niet voor iedereen beschikbaar, dit zit op dit moment in een testfase. 

  1. Open je administratie in Web.
  2. Ga links in het overzicht naar Kas en Bank en selecteer je Dagboek bank.
  3. Hier verschijnt een melding op basis van het laatst ingelezen bankafschrift (door handmatig inlezen of door een bankkoppeling). Er zijn 2 verschillende meldingen: Is je saldo wel kloppend geweest, dan staat er dat het saldo nu niet kloppend is, maar voor het laatst kloppend was op....(datum). Is het saldo nooit kloppend geweest dan staat er vanaf welke dag het saldo al niet kloppend was. 
    De berekening van de saldocheck: 
    SnelStart kijkt naar het saldo wat op het afschrift staat, dit is het saldo wat de bank meegeeft. Daarnaast naar het saldo wat in je Dagboek bank in SnelStart staat. Dit saldo wordt berekend door je beginbalans en alle boekingen die daarna zijn geboekt.
  4. Op basis van bovenstaande informatie kun je verder zoeken. Staat er bijvoorbeeld in de melding dat het saldo voor het laatst op 31-01-2021 klopte, dan kun je vanaf die datum je bankmutaties controleren. 

Stap 3: Zoeken bij welke boeking het verschil is ontstaan
Als je weet vanaf welke datum het verschil is ontstaan dan kun je hierop verder zoeken.
In SnelStart Web kun je de boeking alleen controleren door deze na te lopen in het Dagboek bank. In SnelStart 12 kun je bij het overzicht grootboekmutatiekaarten precies zien welke boekingen er op een bepaalde datum zijn gemaakt. 

Ga in SnelStart 12 naar het tabblad Boekhouden → Grootboekmutatiekaarten. Vul de betreffende datum in, selecteer je Dagboek bank en klik op Zoeken. Je ziet nu precies welke boekingen er zijn geboekt en deze kun je controleren met het afschriftbestand wat staat bij Bankieren. 

- Staan alle boekingen van de bank ook op de grootboekmutatiekaarten?
- Staan in de mutatiekaarten ook andere boekingen of dubbele boekingen?
- Staan er mogelijk andere dagboeken vermeld in de grootboekmutatiekaarten?

Uitzondering
Je kunt nog inloggen bij je bank om te kijken of het afschrift bestand in SnelStart overeenkomt met de mutaties van die dag in de bank. Het kan bij handmatig inlezen voorkomen dat de mutaties van een bepaalde dag pas later zijn binnengekomen waardoor ze niet in het afschrift bestand stonden.


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee