Vanaf het pakket inOrde kun je in een online administratie een bankkoppeling met de Rabobank maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze koppeling kunt maken.
Sinds 1 februari 2022 is er een nieuwe Rabobank bankkoppeling, de Rabo Boekhoudkoppeling. Deze koppeling vervangt de huidige Rabobank bankkoppeling.
In dit artikel geven we informatie hierover en leggen we je uit hoe je deze koppeling kunt maken.
Let op: We hebben dit artikel onderverdeeld in drie verschillende doelgroepen. Klik op de link die voor jou van toepassing is.
-
Ben je ondernemer en heb je al een bankkoppeling met de Rabobank? Klik dan hier.
-
Ben je ondernemer en heb je nog geen bankkoppeling met de Rabobank? Klik dan hier.
-
Heb je het pakket Accountant? Klik dan hier.
1. Ik ben ondernemer en heb al een bankkoppeling met de Rabobank. Hoe stap ik over naar de nieuwe Rabobank bankkoppeling?
Op dit moment heb je een bankkoppeling met de Rabobank. Heb je deze koppeling aangevraagd voor 1 februari 2022 dan moet je overstappen naar de nieuwe bankkoppeling van de Rabobank. Je huidige koppeling zal op 1 juli 2022 vervallen.
Als je gaat overstappen hoef je de oude koppeling niet eerst stop te zetten.
Je kunt dit stappenplan gewoon volgen. De oude koppeling wordt dan automatisch op inactief gezet.
Deze nieuw koppeling kan alleen met online administraties worden gemaakt vanuit SnelStart Web. Staat je administratie lokaal of in een netwerk dan kun je helaas geen bankkoppeling met de Rabobank maken. Je kunt de koppeling ook met je zakelijke spaar- en g-rekening maken.
Bij SnelStart kun je de koppeling aanvragen vanaf het pakket inOrde/inStap. Als je bij de bank het pakket Rabo Business Banking Pro hebt dan is de koppeling gratis. Heb je een ander zakelijk pakket bij de bank dan kun je de Rabo BoekhoudKoppeling ook per gekoppelde rekening aanvragen. Neem voor vragen en informatie hiervoor contact op met de bank. Lees hier eventueel meer over de kosten bij de bank.
Als je het pakket inOrde/inStap hebt dan kun je zelf de koppeling aanvragen, maar er moet wel een accountant gekoppeld zijn aan je administratie. Dit omdat alleen de accountant de boekingen na inlezen kan bewerken en afhandelen.
Op onze landingspagina voor ondernemers lees je meer over deze nieuwe koppeling.
Klik hier om direct te gaan naar de stappen voor het aanvragen van de koppeling.
2. Ik ben ondernemer en heb nog geen bankkoppeling met de Rabobank. Hoe vraag ik deze aan?
De Rabobank heeft een nieuwe koppeling. In dit artikel lees je informatie hierover en hoe je deze koppeling kunt aanvragen.
De koppeling kan alleen met online administraties worden gemaakt vanuit SnelStart Web. Staat je administratie lokaal of in een netwerk dan kun je helaas geen bankkoppeling met de Rabobank maken. Je kunt de koppeling ook met je zakelijke spaarrekening maken.
Vanuit SnelStart kun je de koppeling aanvragen vanaf het pakket inOrde/inStap.
Als je bij de Rabobank het pakket Rabo Business Banking Pro hebt dan is de koppeling gratis. Heb je een ander zakelijk pakket bij de bank dan kun je de Rabo BoekhoudKoppeling ook per gekoppelde rekening aanvragen. Neem voor vragen en informatie hiervoor contact op met de bank. Lees hier eventueel meer over de kosten bij de bank.
Als je het pakket inOrde/inStap hebt dan kun je de koppeling zelf aanvragen, maar er moet wel een accountant rechten hebben in je administratie. Dit omdat alleen de accountant het bankrekeningnummer in je administratie kunt zetten en de ingelezen boekingen kan verwerken. Het je het pakket inKaart of hoger dan kun je zelf je bankrekeningnummer toevoegen bij Kas en Bank (in Web) en daarna de koppeling aanvragen.
Op onze landingspagina voor ondernemers lees je meer over deze nieuwe koppeling.
Klik hier om direct te gaan naar de stappen voor het aanvragen van de koppeling.
3. Ik ben accountant. Hoe werkt de nieuwe koppeling van de Rabobank?
Deze nieuw koppeling kan alleen met online administraties worden gemaakt vanuit SnelStart Web. Staat je administratie lokaal of in een netwerk dan kun je helaas geen bankkoppeling met de Rabobank maken. Je kunt de koppeling ook maken met je zakelijke spaarrekening. De koppeling kan worden aangevraagd vanaf het pakket inOrde.
Als je bij de bank het pakket Rabo Business Banking Pro hebt dan is de koppeling gratis. Heb je een ander zakelijk pakket bij de bank dan kun je de Rabo BoekhoudKoppeling ook per gekoppelde rekening aanvragen. Neem voor vragen en informatie hiervoor contact op met de bank. Lees hier meer over de kosten bij de bank.
Ondernemers met het pakket inOrde of inStap kunnen de koppeling zelf aanvragen, maar de boekingen niet verwerken/afhandelen. Dit kun jij als accountant wel doen voor de klant. Als de koppeling is gelegd worden de boekingen automatisch in de administratie gezet.
Wie kan de nieuwe Rabo Boekhoudkoppeling aanvragen?
Het is belangrijk dat online werken veilig en georganiseerd is. Daarbij moeten organisaties zich houden aan de wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor bankkoppelingen, waarbij zeer gevoelige financiële gegevens via een online kanaal worden verstrekt. We zien dit bijvoorbeeld terug in de PSD2 wetgeving.
De Rabo BoekhoudKoppeling behoort tot een nieuwe generatie bankkoppelingen gebaseerd op de laatste technieken en veiligheidsstandaarden. Hierbij moet de rekeninghouder toestemming geven voor het delen van zijn bankgegevens. Het proces voor het verlenen (en ontnemen) van deze toestemming verloopt via de software van SnelStart. Elke onderneming waarvoor een bankkoppeling wordt ingesteld heeft daarom een eigen SnelStart abonnement nodig.
Heb je het pakket accountant dan kun je de koppeling alleen aanvragen voor je eigen kantooradministratie. Je kunt de koppeling niet meer aanvragen voor klantadministraties waarvan jij eigenaar bent.
Je vraagt de koppeling aan vanuit SnelStart Web en moet dan inloggen bij de bank. De koppeling kan alleen worden gemaakt met de eigenaarspas van de rekening of door degene die binnen Rabo Business Banking (Professional) de rol ‘BeheerderPlus’ heeft, met autorisatie om de rekeningen voor de Rabo BoekhoudKoppeling te koppelen.
De Rabobank en SnelStart werken er continu aan om hun software volgens de laatste technologie en wetgeving te laten werken.
De administratie wordt beheerd door de boekhouder of accountant
Beheer je als accountant de administraties van je klanten en is er een bankkoppeling met de Rabobank dan zal deze koppeling vanaf eind juni helaas niet meer werken. Dat komt omdat het eigendom van de administratie en het eigendom van het SnelStart account niet overeen komen.
Is de ondernemer niet de eigenaar van de administratie, maar heeft de ondernemer wel een eigen SnelStart-licentie? Zorg er dan voor dat de ondernemer zelf eigenaar wordt van de administratie. Hiervoor moet je als accountant de administratie overdragen aan de ondernemer. De ondernemer kan vervolgens zelf de koppeling aanvragen.
Hoe krijgt een ondernemer een eigen licentie?
Heeft de ondernemer nog geen eigen SnelStart abonnement? Dan kan de accountant de ondernemer bij ons aanmelden via online samenwerken. De ondernemer krijgt dan een eigen SnelStart-abonnement en het accountantskantoor krijgt rechten in de administratie van de ondernemer. Hierdoor kan de accountant ten alle tijden in de administratie werken vanuit zijn eigen SnelStart-overzicht.
Tijdens het aanmelden voor Online Samenwerken geeft de accountant aan of het om een bestaande administratie van de klant gaat, of dat er een nieuwe administratie moet worden aangemaakt. Een bestaande administratie wordt overgedragen naar het abonnement van de ondernemer. De accountant krijgt dan automatisch de rechten hierin. Gaat het om een nieuwe administratie, dan wordt er nieuwe administratie aangemaakt onder het abonnement van de ondernemer. Hierin krijgt de accountant ook automatisch rechten.
Het is heel eenvoudig om Online Samenwerken in te stellen. We hebben hiervoor een handig stappenplan gemaakt.
Welk pakket past bij welke ondernemer?
We hebben een handig e-book geschreven met informatie over de verschillende softwarepakketten voor ondernemers. Bekijk en download het boekje hier. Zo kies je samen de juiste pakket-licentie.
Op onze landingspagina voor kantoren lees je meer over deze nieuwe koppeling.
Klik hier om direct te gaan naar de stappen voor het aanvragen van de koppeling.
4. De bankkoppeling aanvragen
Heb je bovenstaande informatie, die voor jou van belang is, goed gelezen? Dan kun je nu de koppeling aanvragen. Je kunt de koppeling met al je zakelijke rekeningen maken (ook de zakelijke spaar- en g-rekening). Je kunt de koppeling niet met een privé rekening maken. Een extra gebruiker kan de koppeling ook aanvragen.
Let op: Selecteer tijdens het aanvraagproces altijd alle bankrekeningnummers waarvoor je een koppeling wilt aanvragen. Ook als je voor deze rekeningen al een bankkoppeling onder je account hebt lopen. Als je dat niet doet vervallen die koppelingen. Onderaan het stappenplan lees je hierover meer bij de Meest voorkomende vragen.
Het bankrekeningnummer toevoegen
Zorg ervoor dat je bankrekeningnummer al in je administratie staat voordat je de koppeling gaat aanvragen. In SnelStart 12 en SnelStart Web kun je dit zelf doen vanaf het pakket inKaart.
In SnelStart 12 doe je dit door te gaan naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Klik op Nieuw om je rekeningnummer toe te voegen. Het Dagboek bank dat je kiest is het dagboek waarin de mutaties worden gezet.
In SnelStart Web ga je links naar Kas en Bank. Klik bovenin op +Nieuwe bankrekening. Vul het volledige IBAN-nummer in. De BIC-code wordt daarna automatisch gevuld. Selecteer bij Grootboekrekening het dagboek bank waarin de mutaties moeten worden geboekt. Kies voor Nieuw grootboek in het veld grootboekrekening als je een nieuw dagboek wilt aanmaken. In dit dagboek worden de bankmutaties gezet. Het dagboek krijgt standaard functie 2 (dagboek bank).
Heb je het pakket inOrde of inStap? Dan kun je het bankrekeningnummer niet zelf toevoegen. Je accountant kan dit wel voor je doen.
Vanaf wanneer werkt de koppeling?
De koppeling leest vier keer per dag in en gaat werken vanaf het moment dat je de koppeling hebt aangevraagd. Als je de koppeling later op de dag aanvraagt kan het zijn dat er mutaties van eerder op die dag ontbreken. Houd dit goed in de gaten. In dit artikel lees je hoe je deze ontbrekende mutaties er alsnog in kunt zetten.
De koppeling aanvragen
- De koppeling moet worden aangevraagd vanuit SnelStart Web. Werk je in SnelStart 12? Dan kun je ook vanuit die omgeving worden doorgeleid naar SnelStart Web om de koppeling aan te vragen. Hieronder lees je hoe je vanuit beiden omgevingen de koppeling kunt aanvragen.
Vanuit SnelStart 12: Heb je het pakket inKaart of hoger dan kun je het aanvraagproces starten vanuit SnelStart 12. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar SnelStart Web (onze online omgeving) om de koppeling aan te vragen. Ga in SnelStart 12 naar het tabblad Snel Starten → Dashboard. Je wordt doorgeleid naar SnelStart Web. Log hier in. Je administratie wordt direct geopend. Ga links in het overzicht naar Koppelingen en type in de zoekbalk Rabobank. Klik op de tegel van de Rabobank en ga verder naar stap 2.
Vanuit SnelStart Web: Heb je het pakket inOrde of in Stap dan kun je de koppeling alleen aanvragen vanuit SnelStart Web. Ga naar onze website, www.snelstart.nl en klik bovenin op Inloggen. Ga links in het overzicht naar Koppelingen. Type in de zoekbalk Rabobank en klik op de tegel van de Rabobank.
Let op: Heb je het pakket inOrde dan vind je Koppelingen door rechtsboven op het Poppetje te klikken. Ga verder naar stap 2. - Klik in de tegel op de knop Aanvragen om verder te gaan.
- Je wordt doorgeleid naar de website van de Rabobank. Log hier in.
- Er verschijnt een melding waarmee je een verzoek wilt indienen voor de koppeling tussen SnelStart en de Rabobank. Klik op Starten als je hier mee akkoord gaat.
- Selecteer de nummers waarvoor je een koppeling wilt aanvragen.
Let op: selecteer hier alle rekeningnummers waarvoor je een koppeling wilt aanvragen. Dus stel je hebt in deze administratie al een koppeling lopen voor een ander bankrekeningnummer, dan moet je dit nummer nu ook weer selecteren. Of als die bankkoppelingen lopen in andere administraties onder dit account dan moet je die nummers nu ook weer selecteren. Later in dit proces kun je namelijk per nummer aangeven welke online administratie hierbij hoort. - Klik op Ondertekenen om verder te gaan. Je moet hier ondertekenen met de gegevens van de Rabobank.
- Je wordt doorgeleid naar een omgeving van SnelStart. Heb je meerdere rekeningnummer geselecteerd dan kun je hier per bankrekeningnummer aangeven welke administratie daarbij hoort.
- Vervolgens kun je per rekeningnummer aangeven in welk dagboek de bankmutaties moeten worden geboekt in SnelStart. Dit dagboek heb je ook bij het instellen van je rekening al ingevoerd. Overleg eventueel met je boekhouder welk dagboek je hier moet selecteren. Klik op Verder.
- De laatste stap is de aanvraag bevestigen door op Bevestigen te klikken.
- Na bevestiging staat de bankkoppeling op actief. Dit zie je ook terug bij de koppelingstegel van de Rabobank. De bankmutaties worden 4 keer per dag opgehaald. Dus bij de eerstvolgende ronde zullen de mutaties van de vorige dag worden ingelezen.
In SnelStart 12 zul je niet zien staan de koppeling actief is. Dit zie je alleen bij de koppelingstegel van de Rabobank in SnelStart Web (Koppelingen → Rabobank).
Meest voorkomende vragen
1. Ik wil nog een bankkoppeling maken met een ander bankrekeningnummer. Kan dat?
Ja, in een administratie kunnen meerdere bankkoppelingen worden gemaakt. Deze bankrekeningnummers moeten dan wel bij hetzelfde bankaccount hangen. Ga weer naar de koppelingstegel van de Rabobank toe (Koppeling-Rabobank) en klik op de link: Een extra koppeling aanvragen. Je kunt dan weer de stappen van dit stappenplan volgen om de koppeling aan te vragen. Let op: Selecteer ook de bankrekeningnummers waarvoor je al een bankkoppeling had. Als je dit niet doet dan worden die koppelingen stop gezet.
2. Ik heb meerdere SnelStartabonnementen en maar 1 inlogaccount bij de bank. Kan ik dan voor al mijn bankrekeningnummers een bankkoppeling aanvragen?
Nee dat gaat niet lukken. Elke keer als je een nieuwe bankkoppeling wilt aanvragen moet je alle bankrekeningnummers selecteren waarvoor je een bankkoppeling wilt hebben. Je moet dan dus ook de rekeningnummers selecteren waarvoor al een koppeling actief is. Als je dat niet doet vervallen die koppelingen. Als je meerdere SnelStart abonnementen hebt en maar 1 inlog bij de bank ontstaat hier een probleem. Je kunt dan niet alle nummers selecteren omdat bepaalde rekeningnummers horen bij een administratie van een ander SnelStart abonnement.
Bijvoorbeeld: Een paar rekeningnummers horen bij administraties die hangen onder SnelStart abonnement A en een paar nummers horen bij administraties die horen bij SnelStart abonnement B horen. Tijdens het aanvragen moet je steeds alle nummers selecteren en dat kan nu niet. Als je namelijk alle nummers selecteert moet je ook aangeven bij welke administratie dit nummer hoort. Als je de koppeling aanvraagt vanuit een administratie die hoort bij abonnement A, dan kun je niet de administraties selecteren die horen bij abonnement B.
3. Ik heb meerdere inlogaccounts bij de bank. Kan ik dan voor verschillende administraties die onder 1 SnelStart abonnement hangen een bankkoppeling aanvragen?
Ja dat kan. Je kunt per bankaccount inloggen en aangeven met welke bankrekeningnummers je een koppeling wilt maken. Daarna log je in bij je volgende bankaccount en selecteer je daar voor welke bankrekeningnummers je een koppeling wilt maken. Beide keren kun je de betreffende SnelStart administratie kiezen. Let op: Je kunt niet in één administratie meerdere bankkoppelingen maken met bankrekeningnummers die onder verschillende bankaccounts hangen.
4. Hoe kan ik de bankkoppeling opheffen?
In dit stappenplan van de Rabobank lees je hoe je de koppeling kunt opheffen in je Rabobankomgeving.
Was dit artikel nuttig?