Btw verlegd in SnelStart Web

Vanaf het pakket inStap kun je een verkoopfactuur met btw verlegd maken. Vanaf het pakket inKaart kun je ook een inkoopfactuur btw verlegd uploaden.

Wat is btw verlegd? De btw wordt door de leverancier verlegd naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt. De leverancier vermeldt de vergoeding waarover de btw is verlegd wel in zijn aangifte.

Bijvoorbeeld: een bouwbedrijf heeft een opdracht gekregen van de gemeente. De gemeente is in dit geval de opdrachtgever. Het bouwbedrijf maakt voor de opdracht een factuur naar de gemeente en berekent hierbij btw. Jij als aannemer wordt door het bouwbedrijf ingehuurd om een klus te doen. Je maakt hiervan een factuur op voor het bouwbedrijf, maar rekent geen btw. De btw mag namelijk worden verlegd. Het bouwbedrijf heeft de btw al berekend in zijn factuur naar de gemeente. 

 

1. Een verkoopfactuur met btw verlegd maken

Vanaf het pakket inStap kun je een verkoopfactuur met Om een factuur met btw verlegd te maken met bepaalde grootboekrekeningen in de administratie staan. In een nieuwe administratie staan de grootboekrekening die van toepassing zijn al in het grootboekrekeningschema. Mocht je in een al bestaande administratie werken en/of je krijgt bij het maken van de factuur een melding dat de benodigde grootboekrekeningen niet aanwezig zijn, dan moeten deze nog worden toegevoegd. Dit is niet mogelijk in SnelStart Web en kan alleen in SnelStart 12.  

De volgende grootboekrekeningen moeten in de administratie staan om een factuur met Btw verlegd te maken:

 • 1673: Btw te af te dragen verlegd verkopen (functie 24) balans rekening
 • 1674: Btw af te vorderen verlegd verkopen (functie 25) balans rekening
 • 8000: Verkopen/omzet hoog (functie 12) verlies & winst rekening

Een factuur met btw verlegd maken

 1. Open je administratie en ga links in het overzicht naar Facturen → Nieuwe factuur.
 2. Vul in stap 1 en stap 2 de gegevens in die van toepassing zijn.
 3. Klik in stap 3 op de optie Btw-instellingen (rechtsboven) en selecteer de optie Btw verlegd.
  SF000002505_afbeelding_004
 4. Controleer of de klant een btw nummer heeft. Dit is verplicht voor het maken van een factuur met btw verlegd. Vul dit nummer eventueel in als dit nog niet stond ingevuld. Dit nummer wordt vervolgens opgeslagen bij de klantgegevens.
  SF000002505_afbeelding_006
 5. Maak de factuur verder af door de orderregels in te vullen. Let erop dat er alleen artikelen met het hoge btw tarief kunnen worden gefactureerd bij een factuur met btw verlegd. Klik op Verder gaan om de factuur verder af te ronden.

De omzet op de btw-aangifte
Bij het berekenen van de btw aangifte wordt de omzet getoond onder rubriek 1e (leveringen/ diensten belast met 0% of niet bij u belast.

2. Een inkoopfactuur btw verlegd uploaden

Vanaf het pakket inKaart kun je ook een inkoopfactuur met btw verlegd inboeken. Het boeken van een inkoopfactuur met btw verlegd is alleen mogelijk wanneer de boeking wordt geboekt op een grootboekrekening met functie 32.

In een nieuwe administratie in SnelStart Web staan de grootboekrekening die van toepassing zijn voor het boeken van een inkoopfactuur met btw verlegd al standaard ingevoerd in het grootboekrekeningschema.
Mocht je in een al bestaande administratie werken en/of je krijgt bij het boeken van de factuur niet de mogelijkheid om met btw verlegd te boeken dan zijn de de benodigde grootboekrekeningen niet aanwezig en moeten deze worden toegevoegd in SnelStart 12. Het is helaas niet mogelijk om in SnelStart Web zelf grootboekrekeningen aan te maken of te wijzigen. 

De volgende grootboekrekeningen moeten in de administratie staan om een inkoopfactuur met Btw verlegd te boeken.

 • 1683: Btw te vorderen verlegd inkopen (functie 45) balans rekening
 • 1682: Btw af te dragen verlegd inkopen (functie 44) balans rekening
 • 7002: Inkopen hoog (functie 32) verlies en winst rekening

Een inkoopfactuur btw verlegd uploaden
Ga links in het overzicht naar Inkopen. Klik op kies uit bestanden of sleep de factuur naar het brede veld toe. Controleer vervolgens je inkoopfactuur en klik op Wijzigen. Wanneer je hier een grootboekrekening hebt geselecteerd waaraan een functie 32 is gekoppeld dan is het mogelijk om het witte balletje te schuiven naar de optie Btw verleggen. Er wordt dan automatisch een boeking gemaakt waarin de btw wordt gevorderd en daarna negatief wordt afgedragen. Hierdoor wordt de btw tegen elkaar weggestreept en is de inkoopfactuur btw verlegd geboekt. De totale kosten worden geboekt op de gekozen kostenrekening met functie 32.

inkopen verlegd 2inkopen verlegd-1

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee